Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
facteur-37
Archief
Categorie

Koppensnellers

Joepie!! Laden! Het lijkt een idyllisch plaatje zo. Een rij spitsen die wacht op belading.

Gelukkig, bij ons en de buren zit het erin. Nog steeds lijkt het wel leuk, tot je de dreigende lucht ziet en de wind hoort huilen. Schuimkoppen in de Coenhaven, water in het gangboord. Met man en macht wordt er gewerkt om de boel weer veilig dicht te krijgen voor de boel echt los barst. De lucht wordt steeds zwarter en.. er mist een luik.

Vanmiddag belde ze van de ICL of we wel konden laden met die wind. Overleg met de buren en we dachten dat het wel zou lukken met ons viertjes. Twee openleggen en twee om de stapels vast te houden. Wind is sterk, natuurlijk was er net die ene windvlaag. De luiken lagen te klapperen en één pakte wind. Dan besef je pas goed waarom ze het koppensnellers noemen. Wat vliegen die dingen hard als ze gaan! Corrie en ik wisten onze kant in bedwang te houden, verder voorop begon er een te zweven en vloog via onze mast en de autokraan van een andere buurman in het water. Wij moesten samen met de Deo Iuvante onder de kraan maar de buurman van de Sophia bleef dreggen.

Toen we klaar waren met laden kwamen de bestelde duikers net aanrijden. De buurman van de Sophia had wel “beet” met zijn dreg maar kreeg het luik niet omhoog. De duiker wist een touw aan het luik vast te maken en toen kon de “buit” binnen gehaald worden.

Een snelle inspectie van het luik, dat moest, ondanks wat deuken, nog passen! Rennen naar het open gat en plop de boel is weer dicht.

Twee tellen later bast de bui in alle hevigheid los!
Leuk hoor dat varen!! Zo romantisch en altijd vakantie! Wel leuk om te ondervinden dat er toch echt nog behulpzaamheid bestaat in de binnenvaart!

5 Responses to Koppensnellers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *