Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
facteur-38
Archief
Categorie

Val niet als je opstaat…. (Klik)

Val niet als je opstaat, als dat de woorden zijn waarmee je wakker gemaakt wordt ben je dus meteen ook goed wakker.

Als we erwten hadden moeten eten hadden ze van mijn bord gerold want we lagen 30 tot 40 centimeter scheef. Als je daarmee wakker wordt is je eerste gedachte dan ook: zit er teveel water in het schip of te weinig water in het kanaal? Eigenlijk gelukkig was het laatste het geval. Afgelopen nacht was het pand waarin we lagen leeg gelopen.

Beneden peil

Voor zeven uur valt het niet mee om iemand te bereiken, als we het eerder in de nacht hierdoor wakker waren geworden zou ik de politie gebeld hebben. Ook weer jammer dat dit niet gebeurd is, ik zie het al voor me, zwaailichten, chef uit zijn bed gelicht. Jammer jammer!

Eerst maar eens geprobeerd wat foto’s te maken want straks laten ze de boel weer vollopen en dan is het “bewijs” weg. Natuurlijk slechte foto’s tussen schemer en licht. De flits heeft geen werking meer en zonder is er te weinig licht.

Beneden peil

Tegen zeven uur loop ik richting sluis om eens te kijken hoe het pand boven de sluis eruit ziet. Er moet toch een reden zijn waarom wij strandjes voor de kop van het schip hebben. Ik ga graag naar het strand maar niet in dit kanaal en in de regen…

Beneden peil

Beneden peil

Als ik de sluis op loop stopt er een auto en er stapt een VNF man uit. Bonjour madame…

Niets goedemorgen mevrouw zeg ik met een lachje, het is morgen maar niet echt een goede… Zoals het bij een goede VNF-er hoort kijkt de man mij wat niet begrijpend aan… hoezo niet? Hij was toen al langs het leeggelopen pand gekomen dus verwacht je toch dat hij wat gezien had. Niet dus, maar hij was wel vol ongeloof toen hij zag dat het pand 80 centimeter onder peil stond. Hij kwam ook meteen in actie en de verlaten gingen open. Na twee uur konden we weer varen.

Omdat je natuurlijk niet kan zien wat er onder het schip ligt en we toch wel erg scheef hadden gelegen wilde ik wel een bewijs van hetgeen er gebeurd was. Mochten we nu als we leeg zijn schade ontdekken kunnen we de VNF aansprakelijk stellen. Ik had dus gevraagd of ze de chef naar ons toe wilde sturen. Tijdens ons ijsbreekavontuur afgelopen winter hadden we al wat ervaring opgedaan met de nieuwe chef van dit district. Een sluismeester zei vanmorgen over hem: “hij is een beetje bijzonder…”. Omdat we weer recht lagen en de foto’s gemaakt zijn we maar vast een stukje gaan varen. De chef zou op de volgende sluis komen.

Net voor die sluis is een ophaalbrug en daar stond hij van alles naar Jacob te roepen. Nu moet je toch geen Frans naar Jacob roepen want die begrijpt dat niet zo en zeker niet terwijl wij door een brug varen. Hij verwees de man dus naar de sluis 300 meter verderop. Nu heeft de man een drukke baan blijkt nu want hij stuurde een sluismeester naar de sluis. Die kwam met een oponthoudbriefje voor verlette tijd, fijn natuurlijk maar wij wilde een briefje waaruit ook duidelijk bleek dat ze wisten dat wij scheef hadden gelegen en dat eventuele schade wel voor hun is. Dat mocht de sluismeester natuurlijk niet doen dus de chef moest weer komen maar die was onbereikbaar.

Ondertussen had ik contact gehad met onze verzekering en die zouden per fax de VNF in ieder geval aansprakelijk stellen. Drie kwartier later kwam de chef terug op mijn vraag waarom hij eerder die morgen niet even 10 minuten kon wachten zei hij dat hij het druk had en een afspraak. Ja, wij ook…. Om te lossen in Salaize. Dat wij door dit gedoe al weer 3 uur kwijt waren schijnt weer niet belangrijk te zijn.

De man wilde weten of wij met een harde klap de bodem van het kanaal geraakt hadden pffffff…. Nee, ik heb vanmorgen met een klap de vloer geraakt toen ik uit bed viel omdat we 30 centimeter scheef lagen…. Hij kon er niet om lachen, de sluismeester die achter hem stonden wel maar dat zag hij niet…..

Met veranderde “Fiche de retard” zijn we weer onderweg en gelukkig is er een sluismeester die een beetje in de buurt blijft want we hebben net alweer een kapotte brug gehad. De reden waarom het pand leeg was gelopen is ook nog steeds onduidelijk…. Te veel regen de laatste dagen waarschijnlijk!

Beneden peil

8 Responses to Val niet als je opstaat…. (Klik)

 • Volgens mij maken ze bij het VNF de slimsten sluismeester en de domsten chef. Kan je nagaan wat de toekomst voor Frankrijk inhoud!!!
  Het blijft lachen zo met al die Fransen om je heen.
  Maar tja het kost toch weer tijd en je hebt er niks aan.

  Henk

 • We beginnen ons nu toch echt serieus af te vragen of dit wel de beste route naar het zuiden is, iedere reis prijs…
  Veel geluk met de rest.
  Maar het is beter dan naar Parijs varen want dat kan niet volgens onze exminkukel v en w.
  Groetjes vanuit de dikbesneeuwde alpen, duim maar dat t hier nog even koud blijft anders heb je geen watergebrek straks.

 • Ja bizar, het schijnt dat we nooit met ons schip in Parijs geweest zijn. Sterker nog… je kan er niet eens met een jacht komen!
  Volgens Carla Peijs tenminste…
  Gelukkig zijn er collega’s die dat weer recht zetten.

  http://player.nos.nl/index.php/media/play/tcmid/tcm:5-360237/

  Groetjes Liesbeth

 • Schuin is de wereld ,
  Schuin is Maastricht,
  met een schuin schip vielen Jacob en Liesbeth op hun gezicht ….
  groetjes Ary

 • Wow….. een dichter in the Family 😀 Thx Broertje lief…. Weet je nog wat je in mijn poesiealbum schreef op 5 juni 1969? Ik wel…
  Een paar open oogjes,
  Een hartje van goud,
  Een zuiver geweten,
  Zorg dat je het houd…..
  Truste voor straks…

 • hey luitjes,

  ge kent wa mee maken zo he.
  houdt het wel spannend zo’n reisje.

  groetjes, marieke en de rest

 • lieve jacob en Liesbeth,

  dat kon er ook nog wel bij. Gelukkig voor jullie is het dat er volgens Carla Peijs in ieder geval wel een vaarweg ligt vanaf Parijs tot het zuiden. Dus jullie bestaan!! Dat is al heel wat in deze sombere tijden. Mooie foto’s hoor. We gaan ze lekker doorsturen. Sterkte daar in dat mooie land met die fijne vaarwegen.
  David en Sunniva

 • Bij ONS in de familie schreven ze óók in de poezie-alba:

  Wees een flinke ferme meid,
  die in bange uren,
  altijd door de appel bijt,
  ook al is ‘t ‘n zure!

  Sterkte en zo te zien zitten jullie al Saint-Dizier voorbij!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *