Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
facteur-22
Archief
Categorie

“Mijn” berg

Jaren geleden lagen we (ook in mei) in Reims te wachten tot we konden gaan laden. Het was een lang weekend met een feesttdag er achteraan. Tijd voor een wandeling en op zoek naar asperges want daar hadden we zin in. In die tijd hadden we nog geen internet dus met de honden in de auto en rijden maar. Ergens tussen Reims en Soissons vond ik de asperges maar de verkoopkraam was nog gesloten. Dus verder voor de wandeling. Ergens net door een klein dorpje zag ik een pad dat de bossen inliep, vanuit de auto zag het er al mooi uit, bloeiende gouden regen, veel margrietjes en andere plantjes.

Sindsdien ben ik (als ik de kans had) altijd rond deze tijd terug gegaan en dus ook vandaag. Vanmorgen op 10:00 uur waren we in Vailly, onze losplek. Een uur later zat ik met de dames in de auto op weg naar “mijn berg”!

Net voor het wandelpad zijn de tekenen er al, druivenplanten dus kalkgrond!

Bijna was ik er voorbij gereden want het is veranderd, vroeger zag je het pad vanaf de weg maar er is nu een zandwal voor geplaatst. Niet zonder reden, sommigen denken dat alles een vuilstortplaats is.

Samen met de “meiden” loop ik de rommel voorbij en we gaan het nu weer wat duidelijkere pad in. Na een poosje kom ik op een open vlakte en lijkt nog op een gewone weide wandeling kuifhyacinten, margrietjes, bloeiende wikke en gouden regen langs de bosrand.

Ineens zijn ze er, de orchideeën! Denk nu niet meteen aan de orchideeën uit de winkel, dit zijn wilde soorten die onder andere in Europa groeien en bloeien. Jammer genoeg zijn vele soorten in Nederland en België door overbemesting of plundering verdwenen of sterk in soort gedaald. Als je er dus ooit ergens een vind, niet uitgraven of plukken! Uitgraven om te herplanten heeft totaal geen zin omdat orchideeën een bepaalde grondsoort nodig hebben, is die niet in de juiste verhouding gaat de plant dood! In dit gebied zijn door het jaar heen ongeveer 40 verschillende soorten te bewonderen.

Onder wat begroeiing vind ik het Vogelnestje (Neottia nidus-avis). De naam vogelnestje heeft de plant te danken aan de wortelstok, waarvan de dikke wortels een vogelnestje vormen.

Iets verderop kom ik de Welriekende Nachtorchis (Platanthera bifolia) tegen. De Nederlandse naam welriekende nachtorchis is aan de plant gegeven, omdat de bloem in de avond en ‘s nachts geurt.

Op een wat meer open vlakte staat het vol met de Aangebrande Orchis (Orchis ustulata) Aangebrand duidt op de zwarte kleur van de bloeiwijze, die ontstaat doordat de helm van de bloem aan de buitenzijde zwartpaars van kleur is.

Het Hondskruid (Anacamptis pyramidalis) begint net te bloeien. Hondskruid verspreidt overdag een vanille-achtige geur om vlinders aan te trekken voor de bestuiving.

Bijna zie ik ze over het hoofd, de Vliegenorchis (Ophrys insectifera) is veel kleiner dan de anderen maar daarom niet minder mooi. De plant dankt zijn naam aan de vorm van de bloem, die op een vlieg lijkt.

In een hoekje net voor ik weer het bos in ga vind ik de Hommelorchis (Ophrys holoserica) nog. De hommelorchis lokt zijn bestuivers door zijn vorm, die op een vrouwelijk insect lijkt.

Tevreden kan ik weer naar huis, veel moois gezien vandaag en de honden hebben weer een lekkere wandeling gehad!

Orchideeën, maak er foto’s van, bewonder ze maar laat ze staan zodat ook die na je komen er nog plezier van hebben.

3 Responses to “Mijn” berg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *