Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
facteur-24
Archief
Categorie

Le Palais Ideal du facteur Cheval (klik)

In het dorp Hauterives (Drome, Frankrijk) woonde rond 1875 ene Joseph Ferdinand Cheval en hij was postbode. Sommige dorpsbewoners beschouwde hem als gek, maar stiekem was er toch ook altijd een soort van bewondering.

De postbode Cheval moest zijn ronde van 32 kilometer te voet doen en tijdens deze rondes had hij zijn dromen en ideeën. In zijn gedachten bouwde hij zijn “Ideale Paleis”.

Op één van zijn rondes stootte hij zijn voet aan een steen en hij was helemaal onder de indruk van de vorm van de steen die hij mee naar huis nam. De volgende dag vond hij nog twee van de zelfde soort stenen. Zijn uitsprak was: ”als de natuur wil beeldhouwen zal ik het metselwerk en de architectuur verzorgen.”Hiermee nam de uitvoering van zijn droompaleis een begin. Tijdens zijn rondes zocht hij naar stenen die hij dan op zijn rug mee sjouwde, op bepaalde plaatsen verzamelde en later met een kruiwagen ging halen.

Palais Ideal

Op dit moment is de man 43 jaar oud, als hij 60 jaar oud is gaat hij met pensioen. Zijn bouwwerk is klaar in 1912, hij heeft er dan 33 jaar aan gewerkt. Zijn wens is onder dit paleis, in de gebouwde Egyptisch tombes, begraven te worden maar dit mag niet van de staat. In 1914, hij is dan 78 jaar oud begint hij op het kerkhof van Hauterives aan de bouw van zijn eigen graftombe. In 1922 is deze klaar en in 1924 komt postbode Cheval op 88 jarige leeftijd te overlijden. Hij wordt begraven in zijn zelfgebouwde graftombe. ”Het graf van de eindeloze Stilte en de Rust.”

1879-1912……Tienduizend dagen, 93 duizend uren, 33 jaar beproeving. Laat een koppiger mens dan ik aan de slag gaan…

facteur-1.jpg

Goed, dat is de inleiding naar het meest bizarre bouwwerk dat wij ooit gezien hebben. Op het moment dat je er voor staat weet je niet goed meer in welk land je nu bent. Een graftombe uit Egypte, een Hindoetempel en een moskee. Als je gaat zitten en op je gemak naar het bouwwerk kijkt zie je steeds meer. Vogels, herten, wilde zwijnen, een octopus en een dromedaris. De hele droomwereld van facteur Cheval is hier in steen uitgebeeld.

facteur-18.jpg

Hij is begonnen met de bouw van de oostzijde en dat heeft ongeveer 20 jaar geduurd.

Er zit een verdieping op en er zijn gangen en trappen, overal staan spreuken van deze bijzondere man.

facteur-13.jpg

Spreuken als de volgende:
Voor de goede mens zijn alle volkeren broeders, ons devies is ze allen lief te hebben.
Het kind komt op aarde met handen vol toekomst. Als hij die weet te gebruiken, zullen ze zich met herinneringen vullen.

Het is verbazend hoe iemand zonder enige kennis van architectuur en met weinig kennis van vreemde culturen tot een bouwwerk als dit kan komen.

facteur-22.jpg

Het “Palais Ideal” is 26 meter lang, 14 meter breed en tussen 8 en 10 meter hoog en hij gebruikte 3500 zakken kalk.

Het is bijna niet te beschrijven dit kunstwerk en ik kan ook iedereen die er in de buurt komt aanraden om eens te gaan kijken.

Eens zal deze rots heel wat te zeggen hebben….

Omdat het nogal veel foto’s zijn staan deze in een aparte diashow door HIER te klikken ga je daar naar toe.

3 Responses to Le Palais Ideal du facteur Cheval (klik)

  • Gaaf!!!!

  • Ik had gisteren nog een reactie op je space geplaatst over dit onderwerp, dat ik dit zo bijzonder vond. Kan deze niet meer vinden. Zeker niet doorgekomen. Heel interessant om te lezen!
    Groetjes Bernadette

  • hoi, jacob & liesbeth,dit is niet een reactie ergens op hoor,maar gewoon een krabbel!wilde gewoon even iets kweit.wisten jullie dat ik vroeger,eind zestiger jaren regelmatig op mijn brommer tussen budel en maasbracht op en neer pendelde! ik werkte in die tijd voor de zink fabriek,er voeren toen drie scheepen met zwavelzuur twee verlengde spitsen en een kempenaar. ik was matroos op die kempenaar met als schipper een zekere van hattum.lang geleden maar wel een leuke tijd!groetjes en tot ziens op de rhone. will

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *