Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
facteur-15
Archief
Categorie

Roetsjjjjjj naar beneden!

We zijn het Canal des Vosges weer uit en varen nu de Saône af. In de mast hangt het oranje te wapperen, we zijn feitelijk helemaal geen voetbalfans maar die Fransen een beetje plagen is toch wel heel leuk!

De afdaling

De afdaling

De Saônekant van de Vogezen zijn ook 100% meegevallen. We hebben geen last gehad met jachten die net voor ons begonnen. Panden waren niet slechter als wat we van de kleine Franse kanalen verwachten. Als panden hier slecht zijn is het wel vervelend want de bodem is hier rotsachtig dus erg hard als je raakt.

De afdaling

Het enige waar we echt over te klagen hebben is de rare afstelling van de sluislichten. De automatische sluizen gaan rood-groen zodra je ze met de afstandbediening activeert, tot zover prima maar ze gaan ook rood-groen als er nog af/opvaart in moet komen. Daardoor kan het gebeuren dat je al veel te dicht bij de sluis bent terwijl er nog iets uit de sluis moet komen. Bijna alle sluizen zijn hier ook al automatisch, vervelend voor ons want ze zijn erg langzaam. Per reis verlies je daar een heleboel tijd aan. De jachtenmensen vinden het heerlijk, geen gedoe meer met deuren dichtdraaien! Er zijn er nog een paar met de hand, dit komt omdat daar de deuren nog uit de Napoleontijd zijn en eerst vervangen moeten worden.

De afdaling

Ook hier zijn weer de nodige kantjes met “piqué-liquetafels” maar hier hebben ze zelfs standaard de barbecue geplaatst. Wij gebruiken meestal eigen tafel en barbecue want ik wil niet weten wat er met de rest gebeurd is….

De afdaling

De Vogezen zijn het hele jaar door groen, dorre landschappen als in Zuid-Frankrijk kom je hier niet tegen. Dit houdt wel in dat het enorm vochtig is en je kunt dan op veel plaatsen ook bronnen ontdekken.

De afdaling

Net voor Fontenoy le Chateau duikt er een ree het kanaal in. Hier is dat geen probleem, de kantjes zijn veelal ingestort dus ze kunnen er zo uitlopen. Ik ben op dat moment aan het sturen want Jacob is in het vooronder. Natuurlijk ligt mijn fototoestel niet in de stuurhut dus moet ik het roer even alleen laten en schiet naar beneden, je weet maar nooit of ik niet een leuke foto kan maken. Aan de andere kant van het kanaal wil het beest de bossen in maar komt voor een wei met prikkeldraad terecht en komt weer het pad op. Dat grote enge schip is er nog steeds dus rent het hard voor ons uit. Grote schrik want daar komt een auto dus besluit het angstige beest dat een schip minder eng is en komt weer onze kant op. De auto is langzaam gaan rijden en net nadat de ree ons voorbij is schiet ze het struikgewas in. En mijn foto is “aardig” gelukt…

De afdaling

Een paar sluizen verder krijgt Jacob wat hij al de hele reis wil hebben…. Een sluismeester met een enorme berg hout voor de deur!

De afdaling

Over het algemeen is ons de hele route,tot nu toe, goed bevallen. Mooie omgeving en meestal aardige sluismeesters. Omdat het Canal entre Champagne et Bourgogne vanwege onderhoud dicht zit mochten we van 7 tot 19 uur varen. Dat wat was ons betreft niet nodig en we zijn dus ook verschillende keren gewoon eerder gestopt.

Nu gaan we de Saône af waar we morgen bij Steunpunt Ray terecht komen maar daarover een andere keer meer!

2 Responses to Roetsjjjjjj naar beneden!

  • ik las ergens iets over een sluismeester met veel hout voor de deur.Is dat dit plaatje,ik dacht even een sluismeesteres te zien te krijgen:jammer,dus niet!

    dag

  • wat een mooie foto van die ree! We zien ze zo vaak maar zo dichtbij op de foto zetten is ons nog nooit gelukt. chapeau!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *