Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
facteur-3
Archief
Categorie

Côte Dor!

De Hoort

In de buurt van de zinkfabriek kan je verschillende vennen vinden, één ervan is “de Hoort”.
Het is ontstaan nadat men een jaar of 10 geleden een goedkope manier van zandwinning zocht om de jarosietbekkens (jarosiet is een afvalproduct dat ontstaat bij de verwerking van zinkerts) af te dekken. Het gebied werd uitgediept en hierdoor is een prachtig natuurgebied ontstaan met witte zandstranden en prachtig blauw water!

We wonen dus niet in Dorplein maar aan de Côte Dor!

De wandeling rond de plas is een uur en het is genieten voor zowel viervoeters als mensen. De paddenstoelen zijn bijna niet te ontwijken, zelfs als je gewoon op het wandelpad blijft. Vliegenzwammen met een doorsnee van 25 centimeter en .. Eekhoorntjesbrood in overvloed (dit is een boleet en heeft geen plaatjes als sporen maar buisjes aan de onderkant van de hoed) en dat is heel goed eetbaar.

Er groeit ook een plantje dat zelf eet maar niet eetbaar is, de zonnedauw. Een vleesetend plantje dat kleine insecten vangt in de schelpachtige blaadjes aan de top van de steeltjes. Normaal staat dit “schelpje” open. Insecten worden aangetrokken door de geur van de plant en landen in de schelp die als een val dicht klapt.

Wij weten in ieder geval waar wij veel zullen wandelen komende tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *