Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
facteur-1
Archief
Categorie

Sequana

Vandaag eens even geen vernis en latjes. Vanaf morgen wordt het hier warm (rond de 30 graden zeggen ze bij de meteo) en we gaan dus een dagje wandelen. De meiden wachten al weken of de achterklep van de auto niet voor hen open gaat.

We gaan naar Parijs, een stuk langs de Seine lopen. “Hele reis vanaf de Saône” hoor ik jullie denken maar rivieren stromen nu eenmaal vanaf plateaus naar beneden. Op het plateau van Langres zijn heel veel bronnen van rivieren. De Marne en de Maas ontspringen daar maar ook de Seine. En het plateau van Langres is vanaf de plek waar we liggen niet echt ver.

Sequana

Sequana

Sinds 1864 is de bron van de Seine in beheer van de stad Parijs dus we waren even in Parijs. Tijdens de regering van Napoleon III werd een standbeeld van een nimf in een grot geplaatst. Verering voor de Seine (Sequana), een rivier waaraan Parijs zijn welvaart te danken heeft.

Sequana

Sequana

De Maas stroomt via Frankrijk, België en Nederland de Noordzee in. De Marne gaat via Chalons en Champagne naar Parijs. De Seine stroomt via de andere kant van het plateau naar Parijs. In de buurt van Parijs stroomt de Marne in de Seine en zo komt ook dit water uiteindelijk in de Atlantische Oceaan terecht.

Bizar dat het water waarin wij 50 kilometer verderop in zwemmen (de Saône) naar de Middellandse Zee stroomt. Maar dat is het principe van de waterscheiding, de ene kant van de berg geeft zijn water hier, de andere kant van de berg zorgt voor het zwemwater in Nederland.

De wandeling zelf is niet spectaculair, ongeveer 10 kilometer en Droppie kan maar weinig vette modderpoelen vinden om doorheen te vliegen. Bijna aan het eind vinden we toch nog een zwijnenblubberbadje. Er staat een soort trechter en we vermoeden dat de zwijnen hier bijgevoerd worden (lekker vetmesten voor de Kerst….) maar voorlopig is het nog niet zover. Tussen de grote papa en mama hoeven zien we kleine babyhoefjes.

Sequana

Sequana

Sequana

Van de Seine zelf is niet veel te zien, een klein miezerig stroompje maar dat zal vast in het najaar heel anders zijn.

Sequana

Onderweg kunnen we aardbeien eten, de bosaardbeien staan in overvloed langs het pad. Ook zien we de Eenbes maar die is niet eetbaar. De ree die ons pad kruist is te snel voor een foto, de glibberige naaktslak zit waarschijnlijk nu nog op bijna dezelfde plek…

Sequana

Sequana

Sequana

Deze wandeling hebben we met de nieuwe GPS gedaan en dat ging erg goed. Nadat we een afslag gemist hadden konden we met de hulp van het ding weer op het goede pad komen.

(Hobo Nieuws: Het begint een brutaal monster te worden die bij de honden in de oren hangt en denkt dat onze tenen ook eetbaar zijn)

One Response to Sequana

  • Hoi luitjes,

    Ik heb weer ‘even’ in jullie verhalenbundel gebladerd en word helemaal vrolijk van jullie verhalen en mooie foto’s. Prachtig!!
    Een mooie zomer toegewenst en wie weet zien we elkaar weer dit jaar?
    Groetjes van Dick, Kasper, Max en Marianne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *