Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
facteur-23
Archief
Categorie

We zijn er bijna…….

Ook Sancerre zijn we allang voorbij en La Nauve ligt een beetje dieper want er is wijn ingeslagen. Natuurlijk witte Sancerre maar ook de rosé en rode Sancerre is erg lekker. De meeste mensen weten niet eens dat er ook andere dan witte is.
Oud kanaal
Het laatste stuk van het Canal latéral à la Loire vaar je langs het oude kanaal. Voordat de Pont Canal van Briare gebouwd werd moesten de Loire schepen hier via de rivier van het ene naar het andere kanaal. ( zie website )
Oude sluis
Vanaf het nieuwe kanaal kan je het oude kanaal zien en ook één van de sluizen.
Zandbanken
Wij kunnen gelukkig wel over de Pont Canal want het lijkt mij niet prettig om al die zandbanken te ontwijken.
Pont Canal Briare
Natuurlijk ben ik weer foto’s gaan maken en vanaf de brug had ik een mooi uitzicht over de Pont Canal.
Pont Canal Briare
Pont Canal Briare
Deze Pont Canal is een echte toeristische attractie en wordt dus ook goed onderhouden. Op de invaarten staan een paar mooie pilaren.
Pont Canal Briare
Pont Canal Briare
Tot 2003 was het de langste Pont Canal van Europa (633 meter).
Pont Canal Briare
Na het doorvaren van de Pont Canal zijn we in het volgende kanaal aangekomen, het Canal de Briare. De sluismeesters weten niet wat hun overkomt… vier echte vrachtschepen achter elkaar, ze vinden het prachtig! Vanmorgen lagen er zelfs vijf vrachtschepen, vier geladen en één lege, een wonder dat we niet op het regiojournaal gekomen zijn.
Grote drukte
Het Canal de Briare is al heel oud, er zijn wel al vele aanpassingen gedaan. Daarvoor zijn er nieuwe sluizen gebouwd of verbouwd. Op sommige plaatsen is het oude kanaal nog te zien of zelfs toeristische attractie geworden. Als je goed zoekt is het oude kanaal is hier en daar nog te zien, het is overwoekerd met onkruid en er staat vaak geen water meer in. Soms staat ook het oude sluismeesterhuis uit 1650 er nog.
Grote drukte
Grote drukte
Tussen de middag houden de sluismeesters hier pauze, van 12:00 tot 13:00 uur gaan ze eten. Meestal is dat voor ons waardeloos, we liggen een beetje te dobberen voor een sluis en wachten af. Vanmiddag hadden we geluk want we zaten in een stuk met op de 300 meter een sluis. Om twaalf uur hadden ze de volgende sluis vast voor ons open gedaan zodat we ook echt pauze konden houden. Honden aan de wal, stoelen aan de wal en “repos”.
Pauze
Na de middag komen we bij Rogny, hier is het oude kanaal een toeristische trekpleister en ze zijn met de restauratie bezig van de trapsluis.
Rogny
Rogny
Vijf kilometer verder is er nog een kleine trapsluis die niet gerestaureerd is maar voor ons niet minder mooi.
Rogny
Rogny
Gisteren kwamen we voor een sluis waar we konden dansen. De sluismeester heeft al 27 jaar een draaiorgel in zijn huis staan, even leuk maar niet te lang.


Vanavond zijn we op de Seine, groot vaarwater en grote sluizen. We gaan een mooi plekje zoeken want morgen is het de 14e juli, de grote nationale Franse feestdag. Zondagavond zijn we waarschijnlijk op de losplek.

One Response to We zijn er bijna…….

  • Volgende keer even in z’n schuur achter het huis kijken. Daar staan een paar hele mooie oude auto’s. De andere hobby van deze sluismeester.
    Het verbaast me trouwens dat hij er nog is want hij zou met pensioen gaan. Op deze sluis wil ook vaak de ofni-man de sluis bedienen. Zoals de naam al zegt iemand die ufo’s heeft gezien en contact met extraterrestres heeft gehad – volgens hem dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *