Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
facteur-39
Archief
Categorie

Bollene, le Village Troglodytique

Barros
Terwijl we hier lagen hebben we enkele mooie wandelingen gemaakt.
Eén er van was bij le Village Troglodytique (rotsbewoners) de Barry. We hebben hier al heel vaak gelegen maar deze kende we nog niet terwijl het maar een kwartiertje rijden is.
Village Troglodytique
Village Troglodytique
Village Troglodytique

Barry komt van het Celtische woord -BARROS- en dat betekent zoiets als rots spoor. Dit doelt op het karrenspoor dat overal in het gebied terug te vinden is.

Village Troglodytique
Village Troglodytique

Het is een mooi bosgebied en in de rotsen zijn holen (woningen) gehakt. Dit gaat vrij makkelijk omdat het een zacht soort kalksteen is. Latere beschavingen hebben hier stukken aan gebouwd en de laatste bewoners zijn aan het eind van de 19e eeuw vertokken. Er zijn al sporen gevonden uit het eerste begin van de menselijke samenleving.
Village Troglodytique
Village Troglodytique
Village Troglodytique
Village Troglodytique

Er is ook een oppidum gevonden. Dit is een is een hoger gelegen plaats (meestal op een heuvel of plateau gelegen) waarvan de natuurlijke verdediging versterkt is door de mens in de tijd van de Kelten. De meeste oppida hadden geen grote permanente bevolking. Het waren goed verdedigbare vluchtoorden, waar de plattelandsbevolking in een tamelijk wijde omtrek zich schuilhield wanneer een vijandig leger hun grondgebied teisterde. Er zijn resten van allerlei gebruiksvoorwerpen gevonden uit de pre Romeinse en Gallisch Romeinse tijd.

Helemaal boven op de rots staat Castle-Fort, een ruïne van een kasteel dat dateert uit de 11e eeuw.

Village Troglodytique
Village Troglodytique
Village Troglodytique
Een lange wandeling
De wandeling gaat rond het hele plateau en we hebben 4 uur gelopen. Op een gegeven ogenblik konden we de rivier en het kanaal bij Bollene zien liggen en toen we iets verder liepen ook ons schip. Een mooie wandeling die zeker de moeite waard is.
Village Troglodytique
Village Troglodytique
Village Troglodytique

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *