Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
pomp1
Archief
Categorie

Chica

Chica is geboren op 17 februari 2005. Nadat ons oude jachtterriër was gaan hemelen besloten we toch weer een bobtail te nemen. Erg groot voor op een spits maar een klein druk hondje is net zo onhandig.

We kwamen terecht bij een fokker in Zevenaar die toevallig een nestje had waar nog 2 teefjes beschikbaar waren. We waren meteen verliefd!

Chica

Chica

Aan boord was het voor oude Dombo en de kattenbeesten even wennen zo’n kleine nieuwsgierig deugniet. Al snel waren de rollen verdeeld. Chica was heel snel zindelijk en ze heeft maar 1 keer iets kapot gemaakt.

Chica

Chica

Chica heeft het eerste jaar redelijk vaak een dierenarts gezien. Met 4 maanden had ze een graszaad (kruiper) in haar neus en die moest onder verdoving verwijderd worden. Het rot ding zat binnen een uur al heel ver achter in haar neus.

Met 6 maanden kreeg ze Piroplasmosis (Babesia), de tekenziekte bij honden. In Frankrijk al erg bekent, of beter berucht. Het is een rot ziekte waar je hond aan dood gaat als je er niet snel genoeg bij bent. In het verleden hadden we al vaker met de ziekte kennis gemaakt en we wisten vrijwel meteen wat er aan de hand was toen ze ineens akelig bleek zag. Een opgevangen plasje maakte het nog zekerder, er zat bloed in.

De eerste dierenarts die ik belde zei dat ik de andere ochtend op het spreekuur kon komen. Ik had mijn vermoeden verteld maar ze namen het niet zo serieus. Bij de tweede kon ik meteen terecht maar ook daar vonden ze mijn vermoeden niet mogelijk, Piroplasmosis kwam niet voor in Nederland…

In Frankrijk beginnen ze bij een vermoeden van Piroplasmosis meteen met medicatie, de dierenarts kan vaak ook zelf het bloedonderzoek doen. In Nederland was dat anders, van het bloedonderzoek zou de uitslag pas de andere dag binnen zijn, de medicatie moest besteld worden en hoopte ze de volgende dag binnen te hebben. Het laatste was gelukkig wel zo alleen wilde de dierenarts wachten op de uitslag. Het was vrijdag en toen ‘s middags om 15:00 uur de uitslag nog niet binnen was hebben we de dierenarts gezegd dat ze de antistoffen maar op onze verantwoording moest inspuiten. Nog steeds was ze het er niet echt mee eens maar heeft het wel gedaan. Chica begon ‘s avonds al op te knappen en de volgende dag bijna weer de vrolijke hond die we kende. Dinsdagmorgen, vijf dagen nadat we bij de dierenarts waren geweest, belde ze. We hadden gelijk het was Piroplasmosis. Als we hadden gewacht was het waarschijnlijk te laat geweest.

Tegenwoordig zijn ook de dierenartsen in Nederland alerter, de teek die Piroplasmosis verspreid heeft zich vermoedelijk aan het kouder klimaat in Nederland aangepast en komt hier nu ook veel voor.

De incubatietijd voor Piroplasmosis varieert van 1 tot 2 weken. Na besmetting kunnen de volgende verschijnselen (in het acute stadium) worden waargenomen:

– lusteloosheid
– gebrek aan eetlust
– hoge koorts
– bleke slijmvliezen (ooglid, tandvlees)
– rode urine
– versnelde pols en ademhaling.

Mocht uw hond bovenstaande symptomen vertonen, enige tijd nadat u een teek verwijderd heeft, neemt u dan direct contact op met uw dierenarts en vertel daarbij dat uw hond een teek heeft gehad.

Chica

Chica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *