Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
facteur-5
Archief
Categorie

Grue Cendree / de Kraanvogel

In de nacht van 19 oktober was ik ineens klaar wakker, waarom was eerst eigenlijk niet duidelijk. Toen ik er de volgende morgen verder over nadacht was ik bijna zeker dat ik wakker was geworden van getoeter… Verder had niemand, ook de buren niet, iets gehoord dus dacht ik dat ik gedroomd had. Toch bleef het mij bezig houden en ineens wist ik het ook, het waren kraanvogels geweest die op trektocht waren.

Via de website over kraanvogels in Frankrijk kwam ik er achter dat er juist die nacht duizenden over het gebied waren gekomen waar wij lagen.

Een kraanvogel is erg groot, wel 1 meter tot 1.20 en ze hebben een spanwijdte van 1.80 tot 2.20 meter. Verder maken ze een vreemd toeterend geluid.

Op sommige avonden in november komen ze in grote groepen terug van de voederakkers die in de buurt speciaal voor de kraanvogels aangelegd zijn. De boeren van wie het land is krijgen een speciale vergoeding als ze hun land niet omploegen in het na- en voorjaar. Hierdoor kan men voorkomen dat de vogels andere akkers verwoesten en ze hebben voldoende voedsel.

Meestal hebben wij geen tijd om te stoppen maar ik wilde al jaren eens een keer ‘s morgens vroeg naar het Lac du Der om te zien en horen hoe al die tien duizenden vogels de dag beginnen. Omdat we nu in Vitry moesten lossen had ik mijn kans. Het was prachtig mooi weer op 1 november en ik was om half zeven bij het meer waar langzaam de vogels wakker werden.

Kraanvogel

Kraanvogel

Kraanvogel

Kraanvogel

Kraanvogel

Kraanvogel

Als afsluiting een prachtige zonsopkomst, het was zeker de moeite waard.

Kraanvogel

Kraanvogel

Kraanvogel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *