Langs de waterlijn – Van Noord naar Zuid.. en terug
Uit de fotoberg
abbecourt0010
Archief
Categorie

Exotische wandeling

Als je nu toch ergens de RWS wil pesten is dit helemaal geen foute plek, volgens de tamtam mag je ook hier maar 24 uur liggen.

Zaterdag wilde we in Goor vastmaken maar omdat de meld en gebodsborden ons van verre toe gilde kreeg onze AIS ineens kuren en verdwenen we van de kaart. Een paar kilometer verder is een oud ietwat vergeten kantje. De bolders zijn wat gammel maar voor een lege spits is het allemaal best te doen.

Vanmorgen nadat we boodschappen hadden gedaan werd het steeds zonniger en ja, dan doen we nog maar een wandeling. Een lekkere rondwandeling van 7 kilometer.

De wandeling loopt langs de Nederlands Duitse grens, de groene Nederlandse weides aan de ene kant het ruige Duitse veen aan de andere kant. Het wandelpad, soms erg smal, kronkelt zich er tussendoor. De wandeling is (gelukkig) alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers.

Meeste tijd zie je niets van het ven zelf tot we ineens het geschreeuw van de meeuwen horen, honderden, misschien wel duizenden broedende meeuwen.

En dan ineens zien we ze, de Flamingo’s, als een grote oranjeroze bult spotten we ze op een eiland in het ven. Iets verderop waden ze, iets dichter bij de kant, door het water.

Het verspreidingsgebied van de flamingo in Europa is beperkt tot enkele gebieden, waarvan de Camargue in Zuid-Frankrijk het bekendste is. De meest noordelijke broedplaats is het Zwillbrocker Venn, net over de Nederlands-Duitse grens bij Groenlo, en dat is precies waar we nu zijn.

Zo zie je maar weer, je hoeft niet ver weg om je in een exotische omgeving te wanen. Over een maand heb je kans om hier ook wilde orchideeën (beschermd) tegen te komen. De gevlekte orchis schijnt hier voor te komen. Het was nu nog te vroeg maar ik heb deze prachtige plant al eens eerder kunnen fotograferen. De wereld is mooi, als je het maar wilt zien, zelfs een paardenbloem heeft iets moois als de zon schijnt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *